sâmbătă, 11 octombrie 2014

FILIT Iaşi - „droguri gratuite (şi legale)”

Sfârşitul celei de-a doua ediţii a Festivalului internaţional de literatură şi traducere - Iaşi (FILIT Iaşi) mi-a adus, pe lângă o aprigă melancolie pornită de la ideea că totul s-a sfârşit, o lungă perioadă de introspecţie - perioadă în care am stat şi-am procesat tot ce-a avut loc pe parcursul festivalului (01.oct – 05 oct.)

Faţă de anul trecut, festivalul a venit cu ceva nou: Casa poeziei. În interiorul Casei Dosoftei s-au ţinut lecturi de poezie şi dialoguri cu mai mulţi poeţi reprezentativi ai poeziei contemporane, complet incomparabili d.p.d.v. ale stilului şi-ale imaginii de ansamblu pe care o au asupra vieţii şi poeziei.

Sistemul unei sesiuni de poezie era destul simplu - doi poeţi formează o echipă pentru a se lăsa tăiaţi şi examinaţi de către poetul moderator şi de către public. În comparaţie cu simplitatea sesiunii, efectele acesteia erau destul de complexe, poezia căpătând viaţă prin intermediul persoanelor prezente în respectiva încăpere – spaţiul, timpul şi poezia devin, la un loc, o unitate capabilă să excite până la apogeu receptorii tuturor. Astfel, poezia este injectată prin venele existenţei şi-i lasă pe toţi într-o stare de euforie, iar perspectiva este schimbată semnificativ: formele geometrice se alterează si devin incompatibile cu realitatea, culorile ajung să fie simţite şi prin buricele degetelor, iar apa începe să semene cu vinul.

Pe lângă aceste mici doze de drog gratuite (şi legale), în a patra zi a festivalului s-a organizat Noapte albă a poeziei. Aici, orice persoană care deveniseră dependentă de sesiunile-drog a avut ocazia să strige clar şi răspicat că „prea mult nu strică!”. Poeţii au lecturat până la ora 2AM, ca mai apoi să intervină trupa Kumm şi să îi termine pe toţi cei care credeau că mai pot rezista.

Drumul spre casă a reprezentat momentul perfect de a savura, în linişte, toate senzaţiile trăite; dar şi înaintarea spre un sevraj lung şi chinuitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu